De Chinese kalender werkte, vooral vroeger, anders dan de westerse zonnejaar kalender. Chinese jaren zijn namelijk maanjaren. Dit houdt in dat iedere maand 29 of 30 dagen heeft, wat concreet betekent dat een maanjaar ongeveer 11 dagen korter is dan een zonnejaar. Los van het feit dat er anders wordt geteld, heeft ieder jaar ook een andere naam. Dit is ieder jaar afwisselend het jaar van de hond, het konijn, het paard, de draak, enzovoorts. Vandaag de dag wordt de Chinese kalender en jaartelling over het algemeen niet meer gebruikt. Toch vormt de Chinese kalender een belangrijke basis voor de feestdagen en festivals in de Chinese cultuur. Daarom vertellen we graag meer over de Chinese kalender en de belangrijkste feestdagen en festivals die hierbij horen.
Drakenboot Festival
Om maar meteen te beginnen met één van de meest populaire festivals: het Drakenboot Festival in China wordt immens druk bezocht. In China staat de draak voor kracht, welvaart en leiderschap. Het feit dat er een heel festival is gewijd aan de draak laat zien hoe belangrijk de draak is voor China. Met het Drakenboot Festival heeft iedereen vrij, want het is een traditionele Chinese feestdag. Volgens de Chinese kalender is het feest meer dan 2000 jaar geleden ontstaan. Ook in Nederland wordt het Drakenboot Festival steeds populairder. In 1989 vond er voor de eerste keer een drakenbootrace in Nederland plaats. Het team dat tijdens de race vaart bestaat uit maximaal 16 roeiers, een trommelaar en een stuurman. Heel indrukwekkend om te zien!

Dag van de Arbeid
Voor Nederlanders wellicht niet zo populair aangezien het in Nederland een gewone werkdag is, maar in China wordt de Dag van de Arbeid volop gevierd! Dit evenement duurt maar liefst 5 dagen en zit boordevol met festiviteiten. Miljoenen mensen reizen het hele land door, om familie op te zoeken of om er juist even lekker tussenuit te gaan. De Dag van de Arbeid wordt dus groots aangepakt.
Chinese maanfeest
Het Chinese maanfeest, ook wel het Midherfstfestival genoemd, wordt ieder jaar uitbundig gevierd op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender. Al meer dan drieduizend jaar wordt dit feest gevierd in Oost-Azië. Families komen samen. Steden en dorpen worden versierd met duizenden (rode) lampionnen. Een lange Chinese draak danst sierlijk door de straten en de maangodin Chang’e, eenzaam wachtend op de maan op haar man Houyi, wordt geëerd door middel van het branden van wierook. Maar ook maancakes zijn onmisbaar tijdens het Chinese maanfeest. Dit feest is het op twee na grootste feest in de Chinese cultuur. Een indrukwekkend en prachtig festival waarbij tradities in ere worden gehouden en families weer samenkomen.

Chinese kalender nieuwjaar
We hebben het er al over gehad, maar het Chinese Nieuwjaar wordt écht groot gevierd in China. Bedrijven en fabrieken zijn, indien enigszins mogelijk, 3 weken gesloten. Dit kan natuurlijk wel verschillen per organisatie. Het Chinese Nieuwjaar, wat ook wel het Lentefestival of Lentefeest wordt genoemd, wordt uitbundig gevierd. Het is de belangrijkste dag van de Chinese kalender. Met name als het jaar van de draak is aangebroken is het reden voor groot feest. Veel mensen wachten zelfs met het krijgen van kinderen tot het jaar van draak is aangebroken. De mensen geloven dat baby’s die worden geboren in het jaar van de draak krachtige en sterke leiders zullen worden.
Wilt u meer interessante blogs lezen over China? Lees dan ook eens onze blog Dim Sum: het hart rakend of onze blog over Chinese kruiden. Als u na het lezen van deze blog zin heeft gekregen in typisch Chinees-Indisch eten, dan nodigen we u graag uit bij ons chinees restaurant in Geleen. Hier kunt u heerlijke gerechten afhalen, van de menukaart eten in ons restaurant óf op vrijdag genieten van ons Dim Sum menu. Zien we u binnenkort?