Het drinken van thee is in China al meer dan 2000 jaar een traditie. Het serveren van thee wordt gezien als een teken van achting aan je gasten in de Chinese cultuur. Thee wordt voornamelijk gedronken na een maaltijd, maar ook tijdens begrafenissen of bruiloften en om respect te tonen, excuses aan te bieden of dankbaarheid te tonen. Het drinken van thee is in de loop der jaren ook steeds meer verfijnd geworden en overgenomen door andere culturen. Chinese thee komt oorspronkelijk uit verschillende zuidwestelijke provincies van China. Voorbeelden van deze provincies zijn Sichuan, Zhejiang, Hunan, Fujian, Anhui en Yunnan. Wil je meer weten over Chinese thee? Wij gaan je er alles over vertellen!
De verschillende soorten Chinese thee
Er zijn verschillende soorten thee in China, namelijk:
Groene thee
Groene thee is gemaakt van de bladeren van een theeplant genaamd Camellia. Deze theesoort is in de Westerse wereld voornamelijk bekend geworden door de vele gezondheidsvoordelen.
Witte thee
Witte thee is een thee gemaakt van de eerste knoppen van de theeplant. Ze worden al binnen 48 uur nadat de knoppen worden gevormd geplukt. Nadat de knoppen zijn geplukt worden ze gedroogd in het zonlicht. De smaak van witte thee is zoet en bloemig.
Rode thee
Rode thee wordt in de Westerse cultuur gezien als een zwarte thee. In China noemen ze het rode thee omdat ze kijken naar de kleur van de vloeistof en niet naar de kleur van de blaadjes. In tegenstelling tot groene thee is rode thee sterk geoxideerd.
Oolong thee
Oolong thee is net zoals zwarte en groene thee afkomstig van de theeplant Camellia. Het verschil is de oxidatie, daarbij zit Oolong thee tussen de groene en zwarte thee in. De smaak van Oolong thee is bevat kleine tonen van citrus.
Gele thee
Gele thee zit tussen groene thee en Oolong thee in. Het grote verschil tussen groene en gele thee is dat gele thee een langer droogproces heeft. De smaak van gele thee is wat subtieler en niet zo “grasachtig” dan groene thee.
Traditioneel thee drinken
Chinese thee wordt vaak op een traditionele manier bereid. Dit wordt gedaan met verschillende traditionele attributen. Voorbeelden hiervan zijn kleine theepotten van aardewerk, theekommetjes of kopjes, een houten theeschepje, een pincet en een dunne theenaald. Allereerst wordt de theepot warm gemaakt door er heet water over te schenken, net zoals de kleine theekopjes. Vervolgens wordt er ongeveer 15 gram thee in de lege theepot gelegd. Daarna wordt er met een ronddraaiende beweging heet water over de thee heen geschonken. De pincet wordt gebruikt om de warme theekommetjes en kopjes te pakken om er vervolgens thee in te schenken. Het eerste laagje thee dat er in het kopje wordt geschonken wordt ook weer meteen weggegooid, deze dient namelijk om de bittere smaak van de thee te ontdoen. Nadat de thee is “gewassen” kan er meer water in de theepot worden gedaan die na maximaal 1 minuut trekken kan worden ingeschonken om gedronken te worden. Traditiegetrouw krijgt iedereen dezelfde hoeveelheid thee, maar krijgen de ouderen het eerst en de gastvrouw het laatst. Het belangrijkste is dat de thee wordt gedronken in een rustige en sfeervolle omgeving.
Wil je meer weten of Chinese tradities of recepten? Wij hebben precies uitgelegd hoe jij zelf een authentieke en overheerlijke nasi kunt maken.