Hij is onlosmakelijk verbonden met China: de draak. Waar wij in het Westen de draak zien als een dreigend en vuurspuwend gevaarte, zien de Chinezen hem als een teken van geluk. De Chinese draak ziet er ook heel anders uit dan dat wij gewend zijn. Hij danst vrolijk door de straten, spuwt geen vuur en ze hebben geen vleugels. Van drakendans tot het jaar van de draak, dit prachtige wezen wordt vereerd in China. Wil je meer weten over de Chinese draak? Lees dan onze blog en ontdek het geheim achter dit mythische wezen.
Het verhaal van de Chinese drakendans
Zoals we zojuist al aangaven ziet de Chinese draak er heel anders uit dan dat wij gewend zijn uit fantasyfilms. Wij kennen de draak als een gevaarlijk vuurspuwend schepsel waar je maar beter niet te dicht in de buurt moet komen. In China kijken ze hier heel anders tegenaan. Hier zijn draken vrolijk en vriendelijk en dansen ze door de straten. Ze zijn het symbool van vruchtbaarheid, kracht en wijsheid. En ook al beschikken ze niet over vleugels, de Chinese draak kan wel degelijk vliegen met behulp van magie. De drakendans is een zeer bekend fenomeen en iedereen kent wel de beelden van de vrolijk gekleurde draak die zich al slingerende een baan door de menigte zoekt. Maar hoe is deze drakendans ontstaan?
Hij is ontstaan in het Han dynastie (206 v. Chr. – 24 na Chr.). De koning van de draken – een krachtige draak – had op een dag een ondraaglijke pijn rond zijn middel. Niets leek te helpen tegen de pijn en hij zag dan ook geen andere uitweg dan een menselijke arts te raadplegen. De draak veranderde zichzelf naar een menselijke vorm en vroeg een arts om advies. Deze arts had echter al snel door dat hij geen mens voor zich had en confronteerde de draak hiermee. De draak had geen andere keus meer en veranderde terug naar zijn drakenvorm. De arts wist hem echter evengoed te helpen en door middel van een operatie nam hij de pijn bij de draak weg. De draak was zeer dankbaar en zei “Dans in de vorm van een draak en je zult beloond worden met zacht weer en goede oogsten”. Dit nieuws verspreidde zich razendsnel en mensen begonnen te dansen in de vorm van een draak om zo om regen te vragen in droge tijden.
Het jaar van de draak
Ieder twaalfde jaar is het jaar van de draak. Hij is de vijfde in de rij van twaalf dieren uit de Chinese dierenriem volgende de Chinese kalender. Maar waarom pas als vijfde? Dit machtige dier zou je eerder op de eerste plek verwachten. Volgens de legende zou de volgorde van de dierenriem bepaald zijn door de volgorde waarop de dieren op het feest van Jade-keizer arriveerde. Hij verwachtte de krachtige draak als eerste, maar hij arriveerde pas na de Rat, Os, Tijger en het Konijn. Op de vraag waarom de draak zo laat arriveerde antwoordde hij dat hij onderweg is gestopt om een dorp te redden dat verschrikkelijk leed onder een droge periode. Hij maakte regen voor hen en voorkwam op deze manier de ondergang van het dorp. Een zeer nobele daad volgens Jade-keizer en de draak kreeg de vijfde positie in de dierenriem. Ieder jaar staat in het teken van één van de twaalf dieren. Iedere twaalf jaar is het dus het jaar van de draak. Dit is ook het jaar dat er een geboortegolf is in China. De Chinezen geloven namelijk dat kinderen die geboren worden in het jaar van de draak krachtige leiders worden. Kinderen die geboren worden in dit jaar zijn geboren onder het teken van geluk. Ze worden succesvol, zijn krachtig en bijzonder charismatisch. En dat is voor veel Chinezen het waard om te wachten met kinderen krijgen tot het jaar van de draak is aangebroken.
Drakenboot festival
Er lijkt geen festival in China voorbij te gaan zonder dat daar een draak bij aanwezig is. Er zijn zelfs speciale festivals geheel in het teken van dit bijzondere wezen. Zelfs in Nederland is er een ‘drakenboot festival’, overgewaaid vanuit China. Op de vijfde dag van de vijfde maand van de Chinese kalender vindt dit festival plaats. Op verschillende plekken in Nederland kun je dit van oorsprong Chinese festival van dichtbij meemaken.
Wil je zelf de sfeer van Azië proeven? Dan nodigen wij je van harte uit in ons restaurant in Geleen. Bij Pom Lai kun je heerlijk dineren in Chinese sferen. Bekijk onze menukaart voor overheerlijke Aziatische gerechten en ontdek de vele mogelijkheden die wij bieden. Of kom onbeperkt dim sum eten. Dit kan iedere vrijdag tegen een vast bedrag. Liever de sfeer van Azië bij je thuis ervaren? Ook dat is mogelijk, want je kunt bij ons ook je gerechten afhalen om er thuis van te genieten.