Binnen de Oosterse geneeskunde zijn Chinese kruiden niet weg te denken. De kruidenleer is al duizenden jaren oud. Door de natuurlijk genezende werking bieden ze een oplossing voor diverse aandoeningen en ze brengen het lichaam in balans. Naast deze helende werking zijn Chinese kruiden óók niet weg te denken uit de Chinese keuken. Er zijn allerlei verschillende toepassingen van Chinese kruiden en ze voegen vaak de perfecte smaak toe aan een gerecht. Wij vertellen er meer over!
Zones van de Chinese keuken
De Chinese keuken kan worden opgedeeld in vier zones. Allereerst de noordelijke Jing-keuken en de Mongoolse keuken. Het grote kenmerk van deze keuken is dat ze voornamelijk schapen gebruiken. Daarnaast worden diverse landbouwproducten zoals Chinese kool en maïs gebruikt, maar ook rijst, gierst, sojabonen en perziken. De zuidelijke Yue-keuken gebruikt voornamelijk zoetzure accenten. Hierdoor wordt de smaak en de sappigheid van vlees en groenten bewaard gebleven. De westelijke Chuan-keuken wordt gekenmerkt door het vele gebruik van rundvlees. Daarnaast worden de gerechten sterk gekruid met bijvoorbeeld chilipepers en szechuanpeper. Tot slot de oostelijke keuken. De meest bekende oostelijke keuken, de Sjanghai-keuken, gebruikt voornamelijk granen zoals rijst en tarwe en zeevruchten zoals garnaal en krab.
De belangrijkste Chinese kruiden
De zones van de Chinese keuken zijn bekend. Maar wat zijn nu de belangrijkste Chinese kruiden? Wij hebben de belangrijkste kruiden en specerijen op een rijtje gezet:
- Vijfkruidenpoeder. Dit is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.
- Koriander. Deze specerij is afkomstig van een plant uit de schermbloemenfamilie.
- Chilipepers. De scherpe smaak van deze kruiden zorgt voor extra pit in een gerecht.
- Gember. Dit is een specerij die in veel keukens wordt gebruikt. Ook in de Chinese keuken wordt gember veelvuldig gebruikt.
- Ve-tsin. Door de hartige smaak van ve-tsin wordt het vaak gebruikt als smaakversterker in bijvoorbeeld soepen of vleesproducten.
- Suiker. Om de gerechten zoet te maken wordt suiker gebruikt.
Uiteraard zijn er nog veel meer producten waarmee de gerechten op smaak worden gebracht, maar dit zijn een paar van de belangrijkste smaakgevers in de Chinese keuken.
Chinese gerechten
De Aziatische keuken is groot en er zijn tal van typisch Chinese gerechten. Deze kunnen bijna allemaal worden onderverdeeld in één van de acht culinaire tradities: Lu (Shandong), Kanton (Guangdong), Sichuan, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian en Anhui. Al deze tradities hebben hun eigen oorsprong, kenmerken, bereidingswijzen en smaken. Deze Chinese gerechten zijn ontzettend divers en dat is meteen ook het mooie aan de Aziatische keuken. Bij Pom Lai kun je genieten van heerlijke Aziatische gerechten, met name uit de Singaporese en Maleisische keuken. Ook in deze keukens wordt veel gewerkt met bepaalde kruiden en specerijen, waardoor heerlijke smaken ontstaan. Wil jij thuis eens aan de slag gaan? Lees dan onze blog over zelf nasi maken.
Met Chinese kruiden kun je nét dat beetje extra toevoegen aan lekkere gerechten. Honger gekregen na het lezen van deze blog? Bekijk ons menu op de website of kom op vrijdagavond langs voor een heerlijk Dim Sum menu.