We zijn waarschijnlijk allemaal wel bekend met het concept fonduen. De meest bekende vormen van fonduen die wij in Nederland kennen zijn chocolade fondue, kaasfondue en rode wijn fondue. Een nieuwe vorm van fonduen wordt echter steeds bekender. We hebben het in dit geval over de Chinese fondue. Misschien heb je er wel al eens van gehoord, maar over het algemeen is het nog steeds een relatief onbekend concept. Het voordeel van Chinees fondue is dat je niet achter zal blijven met een vervelende geur die de hele avond in je huis blijft hangen. Ben jij nu toevallig een groot fan van Chinees eten en van fondue? Lees dan verder, want wij vertellen je wat Chinees fondue precies is en hoe jij een gezellige avond kan organiseren met Chinese fondue.
Wat is Chinese fondue?
Een Chinese fondue wordt ook wel een hot pot genoemd. De hot pot heeft zijn naam te danken aan het feit dat er bij Chinese fondue gebruik wordt gemaakt van bouillon, in tegenstelling tot andere fondues die op basis van olie of kaas zijn voorzien. Het is de bedoeling bij Chinees fondue dat je het eten kookt. Je kan verschillende soorten etenswaren in de bouillon stoppen. Je zou dus bijvoorbeeld vlees, vis en groente in de bouillon laten koken, waardoor je achterblijft met een smaakvol stukje vlees, vis of groente.
De hot pot kenmerkt zich door zijn vorm. De pot heeft een ronde vorm en is gemaakt van metaal. In de meeste gevallen zijn er twee vakken en is er een brander aan de onderkant geplaatst om de bouillon warm te houden. Zou je zelf niet beschikken over deze uitrusting, dan kan je ook nog improviseren. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een doorsnee fonduepan en die dan vervolgens vullen met bouillon. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van kleine schuimspanen. Als je dit niet in huis hebt, kun je ook gewoon gebruik maken van prikkertjes.
Zo ga je te werk
Welke soort van fonduen je ook gaat doen, in de meeste gevallen is het snijwerk het meeste werk. Of je nu chocolade fondue gaat doen en je een heleboel fruit moet snijden, of je kiest voor een rode wijn fondue waarbij je vlees en groente moet snijden. Bij Chinees fonduen is dit niet anders. Het meeste werk zal zitten in het snijden van jouw gekozen vlees, groente, vis of zelfs schelpdieren. De bouillon hoef je alleen maar te bereiden en daarna te personaliseren, door de bouillon op smaak te brengen.
Voor Chinees fonduen is het eigenlijk traditie om van twee bouillons gebruik te maken. Een pittige en een milde bouillon. Mocht je geluk hebben en bij een speciaalzaak in de buurt wonen, dan kan je daar ook vaak terecht voor een zakje waar de traditionele kruiden inzitten. Je kunt zelf spelen met de bouillon natuurlijk. Je bent niet gebonden aan één specifieke bouillon. Deze keuze ligt volledig aan jouw persoonlijke voorkeur.
Eten voor in de Chinese fondue
Het is waarschijnlijk wel al duidelijk welk soort etenswaren je precies kan eten bij de Chinese fondue. Daarom zijn hier wat meer specifiekere opties die jij kan gebruiken bij de Chinese fondue. Wanneer je zou kiezen voor een vegetarische optie, dan kan je bijvoorbeeld denken aan zeewier of tofu. Beide zijn lekker te combineren met de bouillon die tijdens het Chinees fonduen gebruik wordt.
Mocht je voor vlees kiezen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan biefstuk, gehaktballetjes of varkenslapjes. Zorg wel dat je de biefstuk snijdt, zodat die lekker gaar kan worden in de fondue. Daarbij kan je natuurlijk ook kiezen voor gevogelte. Denk dan aan kip, eend of kalkoen.
Wanneer je keuze op vis is gevallen, dan kan je lekker te werk gaan met een stukje zalm, kabeljauw of garnalen. Een lekkere tip voor bij de vis is om voor een fondue bouillon te kiezen met pittige chili en knoflook.
Je kan daarbij natuurlijk ook nog kiezen voor de optie groenten. Bij de groenten is de keuze natuurlijk eindeloos. Zo kun je ervoor kiezen om paddenstoelen te snijden, peultjes, kool, of broccoli en ook bloemkool kan natuurlijk niet uitblijven.
Kies er tenslotte ook nog lekker voor om wat rijst of noedels te bereiden, om jouw Chinese fondue helemaal compleet te maken.