Nasi is doorgaans een typisch Indonesisch gerecht. Er zijn veel varianten op nasi en dat maakt het juist veelzijdig en leuk. Je kunt variëren met verschillende ingrediënten maar ook met diverse kruiden en specerijen. Bij Pom Lai kun je uiteraard terecht voor Aziatische gerechten, met name uit de Indonesische en Maleisische keuken. Bij ons vind je dus zeker een lekkere nasi. Maar wil jij toch liever zelf thuis aan de slag gaan in de keuken? Wij helpen je op weg en vertellen hoe je zelf nasi kunt maken!
Wat is nasi nu eigenlijk?
Allereerst willen we je graag uitleggen wat nasi precies is. Eén van de meest bekende varianten is nasi goreng. Nasi goreng betekent vrij vertaald ‘gekookte en gebakken rijst’. Dit is eigenlijk ook precies wat nasi is. De rijst wordt eerst gekookt en daarna worden hier verschillende groenten, vlees, vis of kruiden aan toegevoegd. Vervolgens wordt de rijst samen met de andere gerechten gebakken en klaar is de nasi goreng! Traditioneel wordt nasi goreng gemaakt met leftovers, dus met ingrediënten die over zijn. Maar tegenwoordig is het ook helemaal prima om juist gericht op zoek te gaan naar de lekkerste ingrediënten voor in de nasi.
Basisrecept voor zelf nasi maken
Het is helemaal niet moeilijk om zelf nasi te maken! Daarnaast is het ook nog eens snel klaar, dus ideaal om te maken op drukkere dagen. Hieronder staat het basisrecept voor nasi.
- Kook de rijst zodat deze helemaal gaar is en laat deze even goed afkoelen.
- Pak een wok of een grote koekenpan, doe hier wat olie in (het liefste een neutrale olie in verband met de smaak) en fruit de gewenste kruiden of boemboe even aan. Komijnzaad, kurkuma, gember, citroengras en korianderzaad zijn veel gebruikte kruiden en specerijen, maar kies wat je zelf het lekkerste vindt en wees niet bang om te experimenteren. Voor meer inspiratie over kruiden kun je onze blog over Chinese kruiden lezen.
- Voeg de ingrediënten zoals vlees of groenten toe. Let hierbij op de tijd die de ingrediënten nodig hebben en voeg deze in de juiste volgorde toe aan de wok of pan.
- Als alle ingrediënten gaar zijn kun je de gekookte rijst toevoegen en nog even meebakken.
- Zodra alles goed warm is kun je de nasi op smaak brengen met zout en peper, sambal, ketjap of iets anders. Kies hierbij vooral wat je zelf lekker vindt.
Dit simpele basisrecept om zelf nasi te maken is snel klaar. Wil je wat extra’s toevoegen aan de maaltijd? Een gebakken eitje of zoetzure komkommer is perfect te combineren met nasi. Wat kroepoek erbij en je kunt genieten van een heerlijke maaltijd!

Aziatische gerechten bij Pom Lai
Geen zin of geen tijd om zelf in de keuken te staan? Kom dan langs bij Pom Lai en geniet van heerlijke Aziatische gerechten. Bekijk ons volledige menu op onze website. Op vrijdagavond kun je bij ons terecht voor een Dim Sum avond, waar je onbeperkt kunt genieten van kleine gerechten.