Kung Fu is naar Westerse begrippen een krijgskunst. Iedereen kent de films wel met heldhaftige mannen en stoere vrouwen die de vijand door middel van indrukwekkende bewegingen te lijf gaan. Het lijkt bijna op dansen, zo elegant ziet Kung Fu eruit. Maar in werkelijkheid betekent Kung Fu heel iets anders. Misschien kan je het wel uit de vertaling van het woord halen. Kung Fu betekent vrij vertaalt namelijk ‘toewijding’, ‘hoge vaardigheid’ of ‘grote concentratie’. Uit deze vertaling kun je niets halen dat wijst op een vechtsport. Toch heeft het ergens wel iets met elkaar te maken. Wat Kung Fu dan wel precies is en hoe het verbonden is met een vechtsport, daar leggen we je graag meer over uit.
Hoe is Kung Fu als vechtsport ontstaan?
Zo’n 1500 jaar geleden, rond het jaar 527 na Chr., is Kung Fu ontstaan in China. De bakermat van deze vechtsport is het Shaolin klooster. Na een lange en zware trektocht kwam hier de Indiase monnik Bodhidharma aan. Hij ging de monniken van het klooster onderwijzen in de Boeddhistische leer. Maar al snel werd duidelijk dat de monniken over een betere lichamelijke en geestelijke conditie dienden te beschikken. Bodhidharma leerde hen daarom een aantal oefeningen. Deze oefeningen worden de Achttien Handen van Lo-Han genoemd. Nadat het klooster zijn deuren openden voor mensen die op zoek waren naar onderdak, werd de sfeer in het klooster grimmiger. De monniken kregen te maken met geweld en moesten zich leren verdedigen. Zo is de vechtsport Kung Fu ontstaan. Door de jaren heen verlieten steeds meer monniken het klooster en vestigden zich elders in China. Zij leerden anderen over Kung Fu en zo verspreide het zich door het hele land.
Dit is het bekendste verhaal over het ontstaan van Kung Fu als vechtsport. Toch wijzen veel bronnen richting een andere oorsprong. Zo wordt gezegd dat het Shaolin klooster helemaal niet de bakermat van Kung Fu is. Het schijnt dat Kung Fu al vele jaren eerder is ontstaan in het leger. Toch speelt het Shaolin klooster wel degelijk een grote rol in het verhaal. Want de verspreiding door het land is te danken aan de monniken van het klooster.
En dan is er nog een derde verhaal over het ontstaan van Kung Fu. Namelijk dat het is ontstaan in de prehistorie van China. Mensen moesten zich beschermen tegen andere stammen en tegen wilde, gevaarlijke dieren. En zo ontstond de vechtkunst eeuwen voor de bouw van het Shaolin klooster.
Maar dan terugkomend op het feit dat Kung Fu eigenlijk helemaal niet staat voor krijgskunst of een vechtsport. Maar waarvoor dan wel?
Waar staat Kung Fu dan wel voor?
Ook al denken wij in het Westen dat Kung Fu een vechtsport is, toch is het van oorsprong een manier van het trainen van het lichaam en de ziel. Maar ook het perfectioneren van een vaardigheid. Eigenlijk heeft het dus niets met vechtsport te maken. Kung Fu verwijst naar het uitmunten in een vaardigheid. Iemand heeft jarenlang getraind om zich in een vaardigheid te perfectioneren en hier ontzettend veel energie in gestoken. De geest is scherp en het lichaam in vorm. Dat hoeft niet alleen te maken te hebben met een (vecht)sport. Maar iemand kan dus ook Kung Fu zijn in schilderen of balanceren. Het gaat zich erom dat iemand uitmunt door zich geest en lichaam te trainen om zich zo te perfectioneren in iets. En dat hoeft dus geen vechtkunst te zijn.
Kung Fu als vechtsport
Hoe komt het dan toch dat wij denken dat Kung Fu wel degelijk een vechtsport is? Dat komt omdat het dat uiteindelijk ook wel is geworden. In de twintigste eeuw werd er voor het eerst een verband gemaakt tussen vechtsport en Kung Fu. Dit keer stond Kung Fu voor het uitmunten in en het perfectioneren van de krijgskunst. Beoefenaars van Kung Fu worden wel nog altijd gezien als een soort helden in China. Zij stijgen boven zichzelf uit en werken ontzettend hard om te excelleren in de sport. Dit kan alleen door totale toewijding (Kung Fu).
Bekende Kung Fu films
Kung Fu heeft bij ons in het westen voornamelijk bekendheid verworven door films met grote Hollywood acteurs als Jackie Chan, Bruce Lee en Jet Li. Maar vrijwel iedereen is ook bekend met de Amerikaanse serie ‘Kung Fu’ met David Carradine uit de jaren ’70 en het nummer ‘Everbody was Kung Fu Fighting’ van Carl Douglas. Het uitermate bekende melodietje van het zojuist benoemde nummer doet bij iedereen spontaan een belletje rinkelen. Maar ook de serie is enorm bekend. Van jong tot oud, iedereen keek op tegen de stoere Kung Fu skills van acteur Carradine. Op straat en op school, overal zag je mensen de bewegingen proberen na te doen. Het enige nadeel van de serie en latere films is dat het een vertekend beeld geeft van het traditionele Kung Fu. Eigenlijk hebben wij dus een verkeerd beeld van deze Chinese krijgskunst. Zelfs de animatiefilm uit 2008, Kung Fu Panda, waarin Po de Panda de ware kunst van Kung Fu gaat leren geeft een vertekend beeld. Dus ook van de krijgskunst Kung Fu is nog ontzettend veel onbekend bij ons in het westen.
Dompel je onder Chinese sferen
Ben je helemaal onder de indruk van de prachtige bewegingen van Kung Fu? Of wil je zelf de kunst van ‘toewijding’ beheersen? In Nederland kun je op verschillende plekken deze kunst leren. Wil je je helemaal in Chinese sferen wanen? Kom dan eten in ons gezellige Chinese restaurant in Geleen. Van overheerlijke dim sum tot afhaalmaaltijden voor thuis, wij verzorgen het allemaal. Bekijk op onze website onze uitgebreide menukaart en ontdek de heerlijke gerechten die wij speciaal voor jou klaarmaken. Wij heten je van harte welkom!